30 Nisan 2011 Cumartesi

Macbeth - Oyun Atölyesi

Macbeth - Oyun Atölyesi

12.05.2011 - 20:30

Oyun Atölyesi, Moda







William Shakespeare'in muhteşem metinlerinden "Macbeth", Haluk Bilginer'in çevirisiyle yeniden hayat buluyor. Daha önce Koç Üniversitesi'nde izleme fırsatı bulduğum oyunda Ilker Aksum, Macbeth rolünde. Etkileyici bir uyarlama olduğunu düşünüyorum, en arka sırada izlememe rağmen büyük keyif almıştım o zaman.
1971 Polanski uyarlaması olan "The Tragedy of Macbeth" 'ten bazı sahneleri istemsizce izlemeye başladığım bu gecelerde Oyun Atölyesi'nin son 4 Macbeth oyunu daha olduğunu öğrendim. Izlemenizi tavsiye ediyorum.

Oyun Hakkında :
12 Mayıs saat 20:30
Oyun Atölyesi Moda'da. Biletler 20 TL.

Macbeth Hakkında:
Macbeth, Shakespeare'in en kısa trajedisi, 1603 ile 1607 yılları arasında yazıldığı rivayet ediliyor. Bununla birlikte Shakespeare'in en etkileyici trajedisi olduğu yönünde de yazarlar ile hemfikirim, hakikaten öyle. Hikayesi, arkadaşlara ihanet ve güç düşkünlüğü konusunda örnek olarak gösterilir. (uzman konuştu:) )

Konuya gelirsek, (*biliyorum çok uzun oldu ama anlattım okuyunuz bence :))
Glamis Beyi Macbeth ve General Banquo, asilere karşı başarılı bir savaşın ardından "weird sisters" (3 cadı) ile karşılaşırlar. Cadılar tek tek Macbeth'i selamlar; birincisi Macbeth'i "Glamis Beyi", ikincisi "Cawdor Beyi", üçüncüsü ise "Geleceğin Kralı" olarak selamlar. Ayrıca Banquo'yu da gelecek kralların babası olarak selamlarlar. Macbeth, Glamis Beyi'dir ancak diğer ünvanlar onu şaşırtır. Yakın zaman sonra kral tarafından "Cawdor Beyi" olarak ödüllendirilmesiyle cadıların ilk kehaneti tutar, Macbeth "Geleceğin Kralı" olma ihtirasına kapılır evinde misafir ettiği bir gece kralı öldürür. Yeni kral Macbeth olur ancak kral olmasıyla beraber ihtirası kesilmemiştir ve krallıkta gözü olduğunu düşündüğü Banquo'yu da öldürtür. Peşi kesilmeyen cinayetler krallıktaki "bey" lerin Ingiliz topraklarına kaçıp Duncan'ın oğlu Malcolm himayesine girmesine sebep olur. Ayrıca Lady Macbeth'de yaşananları kaldıramaz ve akıl sağlığını yitirip intihar eder. Macbeth cadıların kehanetlerine çok güvenmektedir. Ikinci cadı sahnesinde baş cadı "Hecat", orman ayaklanmadıkça krallığının bozulmayacağını ve annesinden doğan hiçbir erkeğin Macbeth'i öldüremeyeceğini söyler. Macbeth'den kaçan soylular, Ingiltere kralı'na sığınmıştır ve Ingiliz ordusu Macbeth'in krallığına saldırır. Burada askerlerin ağaçların dallarını kamuflaj için kullanmaları, "ormanın ayaklanması" 'na bir göndermedir. Vuruşmada Fife Beyi Macduff (annesinin karnından erken alınmış,doğmamıştır) Macbeth'i öldürür. Malcolm kral olur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder